2007-05-10 01:50 #0 av: JessicaL

Hoyor har flertalet släktingar, och flera av dem är några av våra kända och välodlade krukväxter. Vi har till och med en vilt växande hoyasläkting här i Sverige. Det finns ungefär 200 rena arter av hoyor, men vilken hoya som vilken är inte det lättaste att veta.

Detta är den andra och avslutande del i artikelserien "Vad är hoya?". Den första delen finner du här.

  

Den stora hoyafamiljen

Växter delas in i släkten och hoyor tillhör släktet Apocynaceae. Det finns omkring 350 olika släkten av Apocynaceae. I Sverige växer Vincetoxicum hirundinaria, Tulkört, naturligt i östra delarna av Svealand och den är en hoyasläkting. Växtsläkterna delas vidare in i familjer, och hoyor tillhör underfamiljen Asclepiadaceae, eller tulkörtsväxter. Till denna underfamilj hör också andra vanliga krukväxterna såsom doftranka (Stephanotis floribunda), asblomma (Stapelia grandiflora) och ordensstjärnor (Stapelia).

Hoya australis `Lisa´ med vackra brokfärgade blad.
Hoya australis `Lisa´ med vackra brokiga blad.

Växter delas med andra ord först in i en familj (t ex. Apocynaceae) som tillhör en underfamilj (t. ex. tulkörtsväxter, Apocynaceae), därefter i släkte (som innebär att arter har vissa gemensamma kännetecken, såsom Hoyor). Därefter delas arten in i artnamn som vanligen berättar något om den specifika arten. Till exempel Hoya imperialis (där imperialis är artnamnet) som betyder kejserlig och Hoya carnosa betyder "köttig". Det kan finnas ytterligare sortnamn som innebär att arten har förädlats, till exempel Hoya australis `Lisa´ som har underbart vackra brokiga blad.

Man kan även tala om underarter. Dessa betecknas ssp. vilket innebär att de avviker något från sin art - ofta ytterst liten avvikelse. Ett exempel på en underart är Hoya australis ssp. rupicola som har lite mindre blad än en vanlig Hoya australis.

 

Vem är vem?

Inom hoyavärlden lever och frodas en omfattande namnförvirring. Ibland kan man tyvärr finna att blomsteraffärer betecknar flera olika hoyaarter som "Mix". Detta nästan omöjliggör identifiering tills de har blommat. Det finns ungefär 200 rena arterna som finns utökas ständigt genom hybrider och kultivarer. Många av dem är mycket lik varandra. Dessutom har många hoyor beskrivits och namngivits av olika personer. I sådana fall är det den första namngivningen som gäller.

Vanligt är att namnge hoyan efter platsen som den har hittats på eller efter personen som hittat den. Den vackra Hoya nyhuusiae är till exempel upphittad och döpt av Torill Nyhuus. De olika varianterna av Hoya macgillivrayi är döpta efter platsen de funnits på - t.ex. Langkelly Creek Qld, Coen River Qld eller Pandanus Creek Qld. 
Den vackra Hoya nyhuusiae är funnen och döpt av Torill Nyhuus. Bilden är tagen i maj 2007.
Den vackra Hoya nyhuusiae är funnen av och döpt efter Torill Nyhuus. Bilden är tagen i maj 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En del hoyor ges sifferkombinationer som namn, vilket innebär att de hittats inom ett visst område. Det är därför viktigt att behålla sådana "identitetshandlingar" till sina hoyor. De Hoyor som inte fått något "riktigt" namn brukar betecknas som sp. som står för species (art på engelska och latin). En hoya med beteckningen sp. Mulu har alltså upphittad på ön Borneo i Malaysia. För att sedan kunna identifiera, eller då de blivit identifierade är det extremt viktigt att man har sifferkombinationerna kvar!

En hoya som är en kultivar är en hoya som avviker från den som finns i naturen - till exempel Hoya pubicalyx `Royal Hawaiian Purple´. En hybrid kan ha har pollinerats fram antingen på naturlig, eller på artificiell väg. Dessa har tidigare betecknas cv., men sedan 1996 behöver inte tillägget cv. användas i namnet. Till exempel är Hoya cv. Mathilde och Hoya cv. Chouke hybrider mellan Hoya Carnosa och Hoya Serpens. De är framtagna av Emilio Begine i Belgien. Cv. Mathilde sägs vara döpt efter en av landets prinsessor och cv. Chouke sägs vara döpt efter Emilio Begines bortgångna hustru, som kallades för Chouke.

 

Identifiering av hoyor

Så har du en hoya som du är osäker på vilken art det är, är antagligen det enklaste sättet att identifiera den genom blommorna. Dock kan också det vara problematiskt. Ett samtida forskningsrön gäller Hoya multiflora som kanske egentligen är Hoya javanica. Det är ännu inte säkert om den Hoya vi idag kallar multiflora kommer att byta namn till javanica. Troligen är den "riktiga" multifloran den som har silverstänk på bladen medan javanican är den med gröna och brokfärgade blad.

Men en sak är säker: en hoya är en växt med många egenheter och det finns många namn att snubbla över. Ibland visar det sig att man har köpt en felmärkt hoya, men det är i alla fall en hoya...

Relaterade länkar

Av: JessicaL

Datum för publicering

  • 2007-05-09