2018-06-18 20:00 #0 av: Pyttelite

Den här porslinsblomman ser jag som urmodern till alla svenska porslinsblommor. Just det här exemplaret kommer ursprungligen från min mormor och den har både vuxit, förökat sig och krympt under sin levnad. Den är säkert bortemot 75 år gammal om inte äldre och har varit en trogen följeslagare under hela mitt vuxna liv.

Hoyabladet : Hoya carnosa

En tacksam och snabbväxande Hoya

Samtidigt som jag fick hem min sändning sticklingar i januari gjorde jag även ett eget sticklingsförsök med min gamla trotjänare. 

Naturligtvis har just det skottet vuxit sig kraftigt trots att det blivit ganska illa behandlat under sin uppväxt. Det är det som är ett kännetecken för carnosan - att den inte ger sig och är otroligt tålmodig.

Den växer fort och beter sig verkligen som en lian. Får den rätta betingelser ser man hur lianerna växer dag för dag. 

Jag har tidigare haft en hel fönstervägg klädd med denna makalösa växt.

Blir gammal och dammig och skräpar gärna ner

Klart att det finns vissa nackdelar med att ha en växt som bara växer och kan bli hur gammal som helst. Allt är inte solskensdagar ens i ett krukväxtfönster. 

De tjocka bladen klarar av att torka ut emellanåt och de sitter kvar i många år så ett av problemen är att de blir ganska dammiga.

Växten är svår att plocka ner då den kan täcka ett helt blomsterfönster och när blommorna kommer blir det gärna nektar som faller ner och sedan har vi den ljuvliga doften som inte alla uppskattar lika mycket som jag.

Bladen kan man torka av med en fuktig trasa emellanåt så att de ser fina ut igen och blomstänglarna får man försöka fånga innan de faller ner på golvet.

Jag tycker den är fantastisk men det finns många andra porslinsblommor som varken doftar, växter kraftigt och som är mer ömtåliga än denna.

Blommorna är gammalrosa och doftar ljuvligt

Blommorna är sammetslena med sin speciellt kantiga form. Färgen är gammalrosa och mycket fin - i alla fall tycker jag det.

Numera har min porslinsblomma krympt men jag blir lika glad varje vår när jag känner doften som gärna blir starkare kvällstid.

Sticklingsförökas till släkt och vänner

För det mesta fortplantar sig denna växt till vänner och bekanta via sticklingar men den finns naturligtvis i en massa olika varianter. 

Däremot är det  inte så ofta jag ser just denna Hoya i blomsteraffären men även om den är vanlig i hemmen är det en mycket älskvärd växt.

Hur gammal är din Hoya carnosa?

Kanske har du också ett exemplar från din mormor eller farmor hemma?