Hoya - allmänt

Triss i Hoyor

2018-05-06 16:00 #0 av: Pyttelite

I början av januari beställde jag tre orotade Hoyasticklingar som skickades under den kalla perioden av året. Alla kom lyckligt fram och den spännande lådan blev en fin leksak till kissen. Sedan dess har det varit ett vågspel om dessa sticklingar skulle överleva.

Sticklingarna kom fram och den mödosamma krokiga vägen fram till rotade sticklingar startade. Kanske det är så att det inte är mest optimalt att börja rota sticklingar under den mörkaste perioden av året.

Tre vackra exemplar som nu ska rotas

De fina hoyorna var Hoya nicholsoniae, Hoya diversifolia och Hoya ischnopus, samtliga köptes från plantanica.

Första försöket : Rotning i vitmossa

Första rotningsförsöket var via vitmossa men det tog lång tid och inget hände. Efter någon månad planterade jag om alla i en blandning av så-, kokosjord och perculite.  

Andra försöket : Rotning i såjordsblandning

En av hoyorna blev av med sitt ena blad (av två) och ingen eller mycket liten aktivitet syntes på skottet som nu mest var en lång pinne med ett blad.

Den blev förkortad och stoppad i jord och först i slutet av april såg jag någon form av aktivitet.

Där det tappade bladet haft sin utväxt fanns det nu två lite fetare knoppar - ett gott tecken växten levde!

Sköldlössangrepp

Så för någon vecka sedan upptäckte jag att jag fått en  trolig sköldlössinvasion på en av de andra två så det blev till att separera, sanera och plantera om allihopa.

Fördelen med denna operation var att jag nu kunde se att samtliga Hoyor fått ett fint rotsystem, även om det var mycket fintrådigt fanns det ändå där.

Stor lycka, nu återstår att se om de kommer att överleva sommaren!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-11-24 16:31 #1 av: Pyttelite

Uppdatering November 2018

Här kommer statusuppdatering om mina Hoyor som  jag köpte i början av Januari detta år (2018).

Överlevare - 5 veckor utan en droppe vatten 

Samtliga av de inköpta Hoyorna har överlevt sommaren. De var utan vatten under semestern (5 veckor) och de klarade sig fint med den behandlingen.

Alla mår under omständigheterna bra!

Hoya diversifoli är den som utvecklat flest blad, nicholsoniae är god tvåa medans ischopnus är sorgebarnet. 

Problembarnet fortsätter att trilskas

Det var den sistnämnda Hoyan som fick ett misstänkt sköldlössangrepp. Den verkade gilla semestervistelsen och kom med ett litet nytt blad men som senare torkade in. De finns fortfarande tre stor blad kvar från sticklingen så jag har inte utlyst något panikläge än.

När blir det blommor?

Kanske behöver de planteras om snart även om jag vet att de gärna trivs i "små" krukor. De är i alla fall mycket tåliga och tål en och annan uttorkning - vilket bådar gott för framtiden. Däremot är det knappast några snabbväxande sorter så blommorna kommer nog att vänta på sig.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.