Hoya - allmänt

Liten ordlista: tema Hoyasläktet

2007-05-10 15:04 #0 av: JessicaL

Det är inte lätt att hålla isär alla begrepp inom hoyavärlden. Vad är till exempel skillnaden mellan en kultivar och en hybrid? Här finns en liten ordlista som hjälper dig att hålla ordning på begrepp som berör Hoyasläktet.

För att underlätta för dig så har ordlistan delats in olika fyra områden, eller teman. I denna artikel är temat hoyasläktet.

Ett annat tema handlar om växtens indelning, där du finner ordförklaringar på till exempel krona, bikrona, variagata och liknande. Gå dit ->

Hoyor delas in i olika sektioner, men vad dessa sektioner är och vilka som finns behandlas i ett annat tema. Gå dit ->

Det finns olika ord som berör hoyor på olika sätt. Det kans handla om odlingen, sjukdomar och plantering. Ett tema fokuserar på dessa olika ord som kan förknippas med hoyor. Gå dit ->

  

Indelning av Hoyor

Släkte

Hoyor tillhör släktet Apocynaceae. Det största växtsläktet i världen är Orkidé.

Familj

Hoyor tillhör underfamiljen Asclepiadaceae, eller tulkörtsväxter. Släkt- och familjenamn skall alltid skrivas med stor begynnelsebokstav. 

Art/artepitet

Hoya är det botaniska namnet för en viss artgrupp. Indelningen innebär att en grupp växter har vissa likheter eller gemensamma nämnare som gör att de tillhör en och samma art.

Artnamn

Hoyorna, som art, delar in i olika artnamn som t.ex. carnosa, buotii, obscura eller liknande. Det är vanligt att artnamnet berättar något om den specifika växten, t.ex. Hoya serpens betyder "krypande" efter dess växtsätt, och Hoya chlorantha betyder "grön" efter blommornas färg. Artnamnet skall alltid skrivas med liten begynnelsebokstav.

Sortnamn

ett fullständigt botaniskt namn på en hoya kan vara Hoya bella `Luis Bois´, där `Luis Bois´ är ett sortnamn. Ett sortnamn innebär att växten är förädlad på något sätt. I detta fall skiljer sig bella `Luis Bois´ från den vanliga Hoya bella genom är att bladen är tvåfärgade och den blommar mer sällan.

Underart/ ssp./ subspecies/ subsp.

att en hoya betecknas ssp. i sitt botaniska namn innebär att växten varierar något, nästan obetydligt, från arten. Ssp. betyder underart. Ett exempel är Hoya australis ssp. tenuipes som har större blad än en vanlig Hoya australis, vilket beror på att den vilt växande ssp. tenuipes växer i regnskogen.

Varietet

Hoyor som växer inom ett visst område, men avviker från varandra, kallas varieteter. T.ex. Hoya verticillata var. albomarginata. Varietet kommer under underart i rankningen.

Forma

ytterligare en indelning rankat under varietet är form, forma. Till exempel Hoya imbricata forma basisubcordata.

Sp.

en Hoya som betecknas sp. (förkortning av engelska species, som betyder art) innebär att den inte är namngiven, men man vet att det är en Hoya. Ofta används platsen där hoyan har hittats, t.ex. Hoya sp. Tanna Island som hittats på ön Tanna, som ligger öster om Nya Guinea. Ibland används siffror som "identitetshandling", vilket indikerar på vilket område, eller sektion, Hoyan har hittats. Det är därför viktigt att behålla dessa identitetshandlingar.

Kultivar

en kultivar, förkortas cv. Står för engelskans cultivated variety), innebär att hoyan har odlats fram och avviker från det "naturliga" arten. Ett exempel på Hoya publicalyx `Red Buttons´. Tidigare skulle man skriva förkortningen cv. i namnet, men detta har varit borttaget från 1996.

Hybriden hybrid är en korsning som kan ha uppkommit naturligt eller på artificell väg. Ett exempel är Hoya `Jennifer´ är en artificiell hybrid mellan Hoya incrassata x Hoya finlaysonii. Den är framtagen av Michael Miyashiro på Hawaii 1995.

Noid

NOID betyder helt enkelt ingen (no) identitet (identity), d.v.s. okänd.

Affinis

betyder ungefär eller närbesläktad och förkortas aff.

 

Hittade du något fel? Eller saknar Du någon förklaring? Säg till så skall vi lösa problemet!

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-05-10
Anmäl
2014-09-24 11:10 #1 av: Gunnell

När det gäller växter är Familjen större än Släktet, det är nåt man ska tänka på. Så här ska det vara för Hoyor:

Familj: oleanderväxter - Apocynaceae

Underfamilj: tulkörtsväxter  - Asclepiadoideae

Släkte: Porslinsblomssläktet - Hoya

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.