Hoyaarter

Liten ordlista: tema sektioner/grupper

2007-05-18 20:25 #0 av: JessicaL

Det är inte lätt att hålla isär alla begrepp inom hoyavärlden. Vad är det till exempel en sektion. Vad är det för skillnad mellan de olika sektionerna? Här finns en liten ordlista som hjälper dig att hålla ordning på begrepp som berör indelning i sektioner.

För att underlätta för dig så har ordlistan delats in olika fyra områden, eller teman. I denna artikel är temat sektioner/grupper.

Ett annat tema handlar om Hoyasläktets indelning, där ord som hybrid, kultivad, Hoya och liknande finns förklarade. Gå dit ->

Ett annat tema handlar om växtens indelning, där du finner ordförklaringar på till exempel krona, bikrona, variagata och liknande. Gå dit ->

Det finns olika ord som berör hoyor på olika sätt. Det kans handla om odlingen, sjukdomar och plantering. Ett tema fokuserar på dessa olika ord som kan förknippas med hoyor. Gå dit ->

 

Sektioner/grupper

Sektion/grupp

Hoyor delas in i olika grupper, eller sektioner, baserat på deras framträdande karaktäristik. Flera av namnen på grupperna slutar på stemma, vilket är det latinska ordet för krona. Jag kan inte säkerställa att det är alla grupper som presenteras här.

Det har gjorts olika indelningsförsök och det finns ungefär 15 sektioner.

Acanthostemma (Blume)

en grupp med hoyor som har små, ludna, bollformade blommor. Arttypen är Hoya rumphii. Andra arter är H. bilobata, H. brevialata, H. halophila, H. kentiana, H. loheri, H. picta m.fl. Den kan snarast översättas från latin som evighetsblomman.

Amblyostemma (D. Kloppenburg)kännetecknas av hårig krona i mitten, men som kal mot kanterna. Exempel på hoyor inom sektionen är H. diversifolia, H. excavata, H. kerrii, H. meliflua och H. obovata.
Ancistrostemma (Hooker)sektionen Ancistrostemma har bara en art, Hoya edenii, som också är arttypen. På latin betyder ancistros fiskkrok, som syftar på de kraftigt bakåtböjda kronbladen.
Centrostemma (Blume)inom sektionen finns t.ex. Hoya multiflora och H. cummingii. Kännetecken är att kronan är bakåtböjd och har långa, upprättstående bikronelober.

Eriostemma

den grupp som kallades Eriostemma, men har numera blivit ett eget släkte. Ett kännetecken är deras ludna blad, ett annat är relativt stora, anspråksfulla blommor. Växter inom denna grupp är ofta snabbväxande, men kräver mycket ljus, och dessvärre är de mycket svåra att få i blom. Exempel på eriostemmor är H. ciliata, H. ariadna, H. lauterbachii, H. gigas m.fl.

Hoya (R. Brown)kallades tidigare Euhoya. Det är en sektion som ger en bred och mångtydig karaktäristik. Bladen skall vara ganska tjocka, eller relativt "köttiga". Blommorna skall vara stora med spetsig korona. Arter inom denna grupp är H. carnosa, H. publicalyx, salweenica m.fl. Detta är den grupp som det finns flest arter inom.
Kloiphora (King)gruppen kloiphora har bara en enda art - Hoya curtsii. På latin betyder ordet cloe = bär halsband och ordet phora = bära, så namnet indikerar på att curtsii bär halsband.

Oreostemma (Schlechter)

har nästan stående bikronelober. Arttypen är Hoya oreostemma.

Otostemma (Blume)

kännetcknas av bakåtrullade blommor, som saknar bilober. Gruppens arttyp är Hoya lacunosa. Andra arter är H. obscura, H. parviflora, H. litoralis, H. pusilla, m.fl.

Physostelma (Wight)

blommorna är stora, ofta skålformade inom gruppen Physostelma. Arttypen för denna grupp är Hoya campanulata. Exempel på arter är H. macgillivrayi, H. onychoides, H. wallichii, H. archboldiana, H. gildingii, H. venusta m.fl.

Plocostemma (Blume)

latinska placo betyder ungefär luden eller mjuk, vilket syftar på blommorna som är ludna. Kronan är bakåtdragen eller pekar utåt. Arttypen för denna grupp är Hoya lasiantha. Andra arter är H. hypolasia, H. densifolia, H. cumingiana, H. praetorii m.fl.

Pterostelma (Wight)

en grupp av hoyor som kännetecknas av uppseendeväckande blommor, som är hårig i mitten. Hoya australis är arttypen. Några andra arter inom den Pterostelma sektionen är H. magnifica, H. calycina, H. naumanii, H. rupicola m.fl.

Rudimentalia (D. Kloppenburg)grupp som kännetecknas av upprättsående bikronor och med bakåtstående krona. De har även släta blad. Hoya darwinii är arttyp. En andan art är H. mitrata. På latin betyder rudimentum ungefär prov/prövning eller försök.
Skenostemmaarttypen för denna grupp av hoyor är Hoya heuschkeliana. Dale Kloppenburg flyttade H heuschkeliana till sektionen Acanthostemma.

  

Hittade du något fel? Eller saknar Du någon förklaring? Säg till så skall vi lösa problemet!

Relaterade länkar

Av: JessicaL

Datum för publicering

  • 2007-05-18
Anmäl
2014-09-24 11:03 #1 av: Gunnell

Det här är ju iofs ett gammalt inlägg men jag har hittat det via Google så jag antar att även andra hittar det. Vill bara påpeka att det är många fel i din lista, både vad gäller betydelsen av latinska/grekiska ord och även en del faktafel.Som jag har förstått det är sektionerna uppkallade efter kronans utseende om man ska döma efter sektionernas namn och din tolkning stämmer inte så bra.

Kolla gärna på min blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.