Hoyaodling

Liten ordlista: tema odling och skötsel

2007-05-18 20:24 #0 av: JessicaL

Det är inte lätt att hålla isär alla begrepp inom hoyavärlden. Vad är det till exempel ullöss och hur får man bort dem? Eller vad är vermiculit? Här finns en liten ordlista som hjälper dig att hålla ordning på begrepp som berör odling och skötsel.

För att underlätta för dig så har ordlistan delats in olika fyra områden, eller teman. I denna artikel är temat odling och skötsel.

Ett annat tema handlar om Hoyasläktets indelning, där ord som hybrid, kultivad, Hoya och liknande finns förklarade. Gå dit ->

Ett annat tema handlar om växtens indelning, där du finner ordförklaringar på till exempel krona, bikrona, variagata och liknande. Gå dit ->

Hoyor delas in i olika sektioner, men vad dessa sektioner är och vilka som finns, behandlas i ett annat tema. Gå dit ->

 

Odling och skötsel

Bladlöss

är en insekt som suger näring ur växters blad. De är flockdjur och syns som väldigt små prickar på bladen. Bli glad om du ser en nyckelpiga för det är en av bladlössens naturliga fiender. Enklast att bli av med bladlöss är genom Provadotabletter eller pinnar - även såpa fungerar då den hindrar insekterna att ta upp syre.

Epifyt

en växt som lever på andra växter, utan att ta näring eller vatten från den. Epi betyder på, och phyton betyder växt.

Kvalster

det finns olika typer av kvalster - spinnkvalster, rovkvalster, dvärgkvalster och liknande. Vissa kvalster kan överföra virus från en planta till en annan. De går vanligen att bekämpa med kemiska medel.

Lecakulor

kulor som består av bränd lera. De finns i olika storlek och används vid plantering. Lecakulor är bra för dränering och kan därför vara bra att lägga i botten på krukorna.

Perlit

är en vulkanisk glasmineral. När denna upphettas expanderar den och blir till vita "smulor". Den kan med fördel blandas i jorden för att göra den porös och luftig.

Sköldlöss

skapar gula fläckar på bladen. De har små bruna pansar och sitter på bladens undersida. På grund av pansaret (eller tack vare pansaret?) kan man inte bekämpa skaldlöss på kemisk väg utan man måste ta bort varje lus för sig.

Spinn

blir som spindelväv på bladen. Spinn kommer från undersidan av bladen och börjas som små vita prickar. Man kan spola, duscha, bort spinn eller med kemiska medel. OBS! Upprepad behandling krävs.

Ullöss

sitter främst i bladvecken. De ser ut som bomullstussar och går att bekämpa med såpa.

Vermikulit

görs av ett naturligt förekommande mineral som värms upp och expanderar. Vermikulit är har bra absorptionsförmåga. Blandas den med jorden i krukan är bra till att hålla jorden fuktig.

 

Hittade du något fel? Eller saknar Du någon förklaring? Säg till så skall vi lösa problemet!

Relaterade länkar

Av: JessicaL

Datum för publicering

  • 2007-05-18
Anmäl
2007-06-02 19:18 #1 av: Bjornen

Sköldlöss (lite konstigt stavat i artikeln) kan enkelt bekämpas med bara vanligt vatten. Alla insekter måste ha syre och om man sänker ner växten i vatten dör lössen (altenativt flyter upp). Vänd växten upp och ner och sänk ner hela ovanjordiska delen i vattnet. Låt sedan växten stå så något dygn, det klarar växten men inte lössen. Oftast behöver bekämpningen upprepas ytterligare en gång några veckor senare. Detta är ett efektivt sätt att bekämpa sköldlöss på ovanjordiska delar. Även rötterna kan drabbas av sköldlöss och då är det sämre eftersom växten inte mår bra att vara helt under vatten flera dygn. Men det kan vara ide att försöka om angreppet är stort. 

Anmäl
2007-06-21 15:52 #2 av: JessicaL

#1 Bra att du uppmärksammade det! Tack.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.